Maxijedlík zase v ráži, za 10 minut snědl 63 kusů chřestu!
Autor: Jan Puci
Úkol zněl jasně. Máš deset minut a ukaž, kolik toho zvládneš. Výsledek. Maxijedlík v tomto časovém limitu spořádal na podiu slavností celkem 63 kusů čerstvého zeleného chřestu.
Den před tím přitom na Moravě Food Day Festivalu v Holešově snědl v pětiminutovém limitu 72 kusů makronek, které dohromady vážily 1,4 kilogramu. O tom, že je ve formě, se mohli přesvědčit návštěvníci minulý víkend, když na Gastrofestivalu v Uherském Hradišti vytvořil rekord v pojídání prasečích uší.
Ale zpět k chřestovému rekordu. Třiašedesát kusů vážilo téměř jeden kilogram. „S výkonem jsem spokojený. Přeci jen se ty konce musely dost kousat, možná po tepelné úpravě bych toho snědl víc. Hodně jím vegetariánskou stravu, chřest mi chutná. Mohl bych skály lámat,“ usmál se.
Příští rok se chce na slavnosti v Hostíně u Vojkovic vypravit znovu, tak nezbývá než se nechat překvapit, co s organizátory vymyslí. „Třeba zkusím překonat letošní rekord, možná se pokusím o nějaký jiný,“ řekl. Že by třeba stanovení rekordu v pojídání křenu? Nechme se překvapit.
Maxijedlíkovy úspěchy
Seznam všech úspěchů v soutěžích je u Jaroslava Němce velmi dlouhý. Opakovaně třeba vyhrál soutěže v pojídání bramborových knedlíků s uzeným masem a se zelím. Mezi jeho další úspěchy patří například vítězství v hořické soutěži v pojídání hotdogů na čas. Loni v létě na statku v Bezděkově u Úsova za čtyři minuty spořádal skoro dva a půl kilogramu marmelády, což byl rekord.
„Soutěžím už 26 let, baví mě to, je pro mě adrenalin pozorovat soupeře, jak se mnou bojují. Někdy jedu za jídlem třeba 200 kilometrů. Občas stihnu jíst na čas i dvakrát během jednoho dne, když to není moc daleko od sebe,“ dodal.
A co Maxijedlík plánuje v blízké budoucnosti? Na Food Day festivalu v Olomouci bude v sobotu 8. června dělat rekord v pití 300 křepelčích vajec za syrova bez rozmíchání. Akcí a soutěží s jeho účastí bude určitě víc. Chystá se také na začátek září do Prahy, kde se zúčastní Mistrovství světa v pojídání Surströmmingu. Tato švédská delikatesa pro odvážné gurmány je považována za nejsmradlavější jídlo na světě.