Mistrovství v přípravě bramborového salátu vyhrál tradiční recept oživený slaninou. Známe složení!
Bez bramborového salátu si většina lidí nedokáže štědrovečerní menu představit. Foto: Vitana majonéza Cup

Mistrovství v přípravě bramborového salátu vyhrál tradiční recept oživený slaninou. Známe složení!

3. prosince 2017 21:04
Autor: red
Ve středočeském Mratíně se o víkendu konal jedenáctý ročník Vitana majonéza Cupu, známého jako Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu. Letos se vyhledávané kulinářské soutěže účastnilo rekordní množství týmů, překvapením byla například speciální odrůda fialových brambor.   

„Vsadili jsme na tradiční recepturu vylepšenou opečenou slaninou. Brambory jsme vařili ve vývaru z cibule, zeleniny a divokého koření. Teprve poté jsme brambory oloupali ze slupky a dali do okurkového láku,” prozradil kapitán týmu Tomáš Rybín.

„Trik je v tom, že po uvaření brambory šokujete chladným okurkovým lákem a do salátu přidáte trochu nastrouhaných brambor zakapaných citronem, to salátu přidá příjemnou kyselost,” dodal kapitán Rybín reprezentující Střední odborné učiliště gastronomie a služeb Poděbrady.

Mistrovství se účastnilo 23 týmů, zhruba polovina z nich byly týmy juniorské. V kategorii senior kuchařů obsadil první místo již tradičně jesenický farmář Martin Pánek, který vyhrál již pošesté.

„Celá porota se na vítězném salátu shodla, klasika je klasika. To pro nás bylo poměrně zásadní vodítko. U nás doma má salát na starosti maminka, připravuje bramborový salát podle vídeňské receptury,” prozradila herečka Markéta Hrubešová, která se letos ujala postu předsedkyně poroty. 

„Letošní ročník byl hodně ve znamení návratu k tradiční receptuře, na druhé straně jsme viděli i novinky jako speciální odrůdu fialově zbarvených brambor,” líčí ředitelka mistrovství Alena Syslová. 

Složení vítězného salátu:

1500 g brambor

400 g zeleniny

50 g slaniny

200 g vajec

100 ml zakysanky

200 g kyselé okurky

50 g jarní cibulky

150 g hořčice

200 g jablek

Vaše komentáře
Vložit komentář




* Pokud je obrázek nečitelný, nový načtete kliknutím na obrázek.
Pro přihlášené se kontrolní obrázek nezobrazuje. Přihlašte se či se zaregistrujte pokud ještě nemáte účet.

K tomuto článku ještě nebyl vložen žádný komentáře. Buďte první!