Na skleničku do botanické zahrady. Vinotéka sv. Klára otevře svůj archiv
Svatá Klára už potřetí připravila Večer, kdy otevřete tu láhev. Foto: BZ

Na skleničku do botanické zahrady. Vinotéka sv. Klára otevře svůj archiv

21. února 2020 18:43
Autor: TZ, red
I předtím než se opět zazelená a ozdobí ji první jarní květy, má trojská botanická zahrada svým návštěvníkům co nabídnout. V tomto období nastává ideální čas na posezení ve zdejší vinotéce a degustaci skvělých vín vyrobených z hroznů z trojské vinice. Poslední únorovou sobotu, která letos připadne na 29. února, bude pak jedinečná možnost ochutnat vína z archivu vinice sv. Kláry v rámci celosvětové akce nazvané Večer, kdy otevřete tu láhev (Open that bottle night).

v běžné nabídce nejsou. V sobotu 3. března by si fanoušci „svařáku“ neměli nechat ujít Den svařeného vína s rozšířenou nabídkou této vinné speciality oblíbené zvláště v zimním období. 13. března se ve vinotéce sv. Klára bude poprvé slavit Mezinárodní den ryzlinku.

Svatá Klára už potřetí připravila „Večer, kdy otevřete tu láhev“
Roku 1999 se zrodila celosvětová tradice, kdy se vždy poslední únorovou sobotu otevírají speciální láhve vína, které doposud ležely v archivu uchovávané pro zvláštní příležitosti.

Akce v originále nazvaná Open that bottle night je považována za celosvětový svátek přátel, rodiny a vzpomínek. Letos už potřetí v řadě se do ní zapojuje i vinotéka sv. Klára.

„V prodeji bude limitované množství láhví úspěšných vín z předchozích ročníků, která již v nabídce nejsou. K dispozici budou do vyprodání zásob, zájemci by tudíž rozhodně neměli váhat,“ říká Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky sv. Klára. Otevírací doba vinotéky bude v tento den prodloužena do 23.00 hodin, zakoupit bude možné jak vína rozlévaná, tak i jednotlivé láhve.

Den svařeného vína
Příznivci zimních radovánek jsou možná průběhem té letošní zimy a aktuálními nezvykle vysokými teplotami zklamaní. Přesto anebo možná právě proto by si neměli nechat ujít letošní Den svařeného vína, který se tradičně 3. března koná ve vinotéce sv. Klára, letos už potřetí.

„Víno nemusíte brát pokaždé příliš vážně a u toho svařeného to platí dvojnásob. Při jeho přípravě můžete nechat vyniknout přirozenou chuť vína jen s trochou koření, nebo naopak vsadit na výraznější a netypické přísady. Zastavte se ve vinotéce sv. Klára ochutnat naše recepty a podělte se s námi o ty své,“ uvádí Eliška Muchnová. Ať už si vyberete jakoukoliv variaci, s jistotou vás tato horká specialita zahřeje a zažene chmury spojené s koncem nevydařené zimy.