Světový den veganství: Bezmasá strava je součástí jídelníčku až čtvrtiny Čechů

30. října 2020 15:43
Autor: TZ, red
Až čtvrtina české populace ve své stravě vylučuje, omezuje nebo plánuje omezit živočišné produkty. Motivací není pouze zdraví, ale také ekologie. Kategorii vegetariánů a veganů tvoří 4 % populace, další 4 % jsou tzv. flexitariáni (lidé omezující maso). Většina těch, kteří preferují bezmasou stravu, jsou mladší 44 let. 

I když je maso stále tradiční součástí stravy až u 90 % Čechů, nové trendy ukazují, že právě mladší lidé o stravě více přemýšlejí i s ohledem na ekologickou udržitelnost. Vyplývá to ze studie Trendy ve stravování Čechů společnosti Ipsos.

Trh se těmto změnám průběžně přizpůsobuje, rozrůstá se nabídka bezmasých produktů. Důležitá u konzumentů je ale také chuť. S tímto aspektem pracuje značka Garden Gourmet, která v loňském roce vstoupila na náš trh. Všechny její pokrmy se vyrábějí v závodu Krupka u Teplic.

Maso a masné výrobky častěji konzumují muži než ženy. Všeobecně by mladí lidé rádi zvýšili konzumaci vajec a současně také sójových produktů a rostlinných alternativ i k mléčným výrobkům (rostlinná mléka, rostlinné sýry, rostlinné jogurty). Až 28 % populace má ambici konzumovat více rostlinných produktů na úkor živočišných. Motivací pro změnu stravování nejsou pouze zdravotní, ale také ekologické i etické důvody. V rámci studie vyšlo najevo, že lidé, kteří ve své stravě omezují množství masa, méně častěji trpí obezitou.

Podle průzkumu Češi při výběru potravin a nápojů nejčastěji sledují zemi původu a složení výrobku. Výjimkou není ani rostlinná strava, jejíž nabídka se v obchodech neustále rozšiřuje, což vnímá více než 60 % lidí. Problém ale často bývá s její chutí. Až polovina populace přiznává, že jim rostlinné alternativy nechutnají.