Vánoční rybí polévku nabídnou trhy letos dvakrát, k ochutnání bude i kuba
Autor: TZ, red
V neděli 23. prosince se naběračky poprvé ujme primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. Před hlavním pódiem na Staroměstském náměstí nabídne dva tisíce porcí rybí polévky podle speciálního receptu s koňakem a karamelem. K ochutnání bude také na přání primátora Zdeňka Hřiba tisíc porcí tradičního kuby. „Obecně si myslím, že by se politici o Štědrém dni neměli pohybovat ve veřejném prostoru a každý by se měl v tak svátečním dni věnovat rodině. Štědrodenní oběd navíc nedává smysl, jelikož se tento den obvykle drží půst. Chceme přece vidět Zlaté prasátko. K polévce tento rok přibude ještě další tradiční pokrm, a to houbový kuba! Budu moc rád, když Pražané přijmou moje pozvání a společně se setkáme a pohovoříme v tomto svátečním čase u dobrého jídla,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib.
Na Štědrý den hosté trhů ochutnají rybí polévku z rukou starosty Prahy 1 Pavla Čižinského, který ji nabídne také u pódia na Staroměstském náměstí od 11 hodin. Připraveno bude dva tisíce porcí tohoto pokrmu.
Kuchaři uvaří primátorskou polévku z více než 1500 kilogramů surovin
Na přípravu polévky kuchaři zpracují více než 1500 kilogramů surovin. Kromě kaprů, kteří letos opět pochází z českých chovů, do ní zpracují 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 listrů smetany. Nechybí koňak pro zvýraznění chuti, karamel a osmažené krutony na másle.